Deze website maakt gebruik van cookies

Vitamine D tekort

Voelt u zich vaak vermoeid, heeft u veel spierklachten of voelt u zich lusteloos? Dan kan het zo zijn dat u vitamine D tekort heeft. Het is belangrijk dat u genoeg vitamine D binnen krijgt om u botten en tanden sterk te houden via het calcium dat uw lichaam binnen krijgt. Bovendien heeft vitamine D tekort ook invloed uw hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat er een link zit tussen vitamine D tekort en verschillende soorten kanker.


Verschillende mate van vitamine D tekort

Vitamine tekort kan in verschillende mate. Het lichaam kan voor een korte duur vitamine D tekort hebben, dit heet ook wel een lichte vitamine D te kort. Als u te weinig vitamine D hebt dan kan dat leiden tot allerlei ziektes zoals bot en spierklachten. Ook bestaat de mogelijkheid dat je helemaal geen vitamine D in uw bloed zit. In dit soort gevallen ontstaan er ernstige ziektes zoals botafwijkingen en ontkalking van de botten, of zelfs vergroeiing van de botten en zenuwafwijkingen. Als dit het geval is kan het lichaam niet meer normaal functioneren en is het noodzakelijk zo spoedig mogelijk een dokter te raadplegen.
Vitamine D tekort komt vaak voor bij mensen zie niet vaak onder de zon komen, geen vlees of vis eten en bij mensen met een donkere huid tint. Ook kan het ontstaan door een ongezonde levensstijl.
Omdat er in voedsel over het algemeen weinig vitamine D zit, kan een vitamine D tekort ook worden voorkomen met het innemen van vitamine D tabletten. Deze vitamine tabletten zijn op recept verkrijgbaar bij de drogisterij. Deze tabletten zijn niet geschikt voor mensen die nier-en lever klachten hebben. Als dit het geval is, kan er beter pillen op recept bij de apotheek opgehaald worden. Een alternatieve manier is om vitamine D tekort te voorkomen is om herhaaldelijk de zon op te zoeken. Het lichaam maakt dan op een natuurlijke wijze zelf vitamine D aan. Natuurlijke manier is natuurlijk veel beter. Vitamine D tabletten zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn.

Kinderen en vitamine D

Kinderen en dan vooral baby’s hebben veel vitamine D nodig om te groeien. Anders kunnen de botten en tanden niet optimaal groeien. Moeders kunnen een vitamine D tekort bij hun kinderen dus voorkomen door te zorgen dat ze genoeg vitamine D binnen krijgen door bijvoorbeeld buiten spelen maar ook door een gezond eetpatroon. Moeders kunnen al aan het vitamine D gehalte van hun kinderen werken als ze zwanger zijn van hun kind. Zij geven dan deze vitamines door aan hun baby.