Deze website maakt gebruik van cookies

Vitamine D tekort symptomen

Het lichaam heeft vitamine D nodig om fosfor en calcium uit het eten op te nemen in het bloed. Dit is nodig voor de groei van de botten en tanden en om het sterk te houden. Na het uitgroeien moet vitamine D tekort voorkomen worden om botontkalking te voorkomen. De onderstaande gevallen geven vitamine D tekort symptomen aan:

  • Lusteloos gevoel
  • Niet sterke botten
  • Tandvlees dat bloed
  • Spier of gewrichtspijn
  • Pijn in de hart


Als deze vitamine D tekort symptomen voorkomen kan een tekort bestrijd worden door vitamine D tabletten die te verkrijgen zijn bij de drogisterij zonder recept. Echter, zijn deze tabletten niet geschikt voor mensen met nier- en lever klachten. Zij worden geadviseerd via de huisarts op recept tabletten in te nemen. Bij een van deze klachten is het slim om even langs de huisarts te gaan. Vitamine D tekort symptomen kunnen op lange termijn vervelende kwaaltjes opleveren in uw oudere jaren, zoals botontkalking en afwijkingen aan de bijschildklier. Dit kan levensbedreigend uitpakken.


Op de lange termijn heeft vitamine D tekort symptomen dus ernstige gevolgen. Het kan het botstelsel aantasten door ontkalking van de botten, dit wordt ook wel osteoporose genoemd. Ook heeft het gevolgen voor immuunsysteem. Deze wordt aanzienlijk slechter. Naast ontkalking van de botten kan er ook verkalking ontstaan van de bloedvaten. Dit wordt voorkomen door de vitamine K2. Deze vitamine wordt vaak samen met vitamine D gegeven.